PROGRAMMA

09:00  ONTVANGST EN REGISTRATIE
09:30 

Opening door dagvoorzitter Martin van Staveren

09:35 

Grip op risico’s én kansen! 

Dr. ir. Martin van Staveren MBA, adviseur risicoleiderschap, docent in diverse executive opleidingen van onder andere Universiteit Twente en Nyenrode Business Universiteit, auteur  

Onzekerheid is onvermijdelijk in de complexiteit en dynamiek waar vrijwel elke organisatie dagelijks mee te maken heeft. Vermomd als risico loopt onzekerheid de business doelen vaak flink in de weg. Verhuld als kansen blijven de vele mogelijkheden van onzekerheden onbenut. Wat te doen? Vele voorbeelden maken dit inmiddels glashelder: louter klassiek risicomanagement, vaak belegd bij control, voldoet niet meer.  

Risico-expert Martin van Staveren laat zien dat anders omgaan met risico’s kansen biedt. Hij ontwikkelde hiervoor twee nieuwe benaderingen, die inmiddels in tal van organisaties en sectoren worden toegepast: risicogestuurd werken en risicoleiderschap.  

Benut deze benaderingen en ga ook óm met risico’s en kansen, om waardevolle doelen te realiseren in een dynamische en complexe wereld. 

10:15 

Zelfsturing: controle en vertrouwen op de werkvloer

Dr. Kees Tillema, managing director bij Het Zuiderlicht Managementadviseurs

Bijna alle veranderkundige ontwikkelingen in Nederland richten zich op vormen van zelfsturing (of varianten daarop: resultaatsturing, zelforganisatie, samensturing). Het fenomeen doet veel stof opwaaien. De grondlegger van zelfsturing, Pierre van Amelsvoort, schrijft: 'Nog zonder zelfsturing gedefinieerd te hebben en zonder een beeldvormende verkenning zijn de degens geslepen en worden er kampen van fanatieke voor- en tegenstanders gevormd'. Dat is ongelofelijk jammer, want het concept is een veelbelovende kapstok om risico’s én kansen te verenigen. Dat vraagt wel een nieuwsgierige blik en een open geest.

Kees gaat de uitdaging graag aan en zal vertellen over de resultaten van zijn tweejarig onderzoek en de opbrengsten van een groot congres over dit onderwerp.

  • Zelfsturing bezien vanuit de biologie, de filosofie en de bedrijfskunde 
  • Het belang van dwingende spelregels 
  • De overtuigende kracht van radicale ideeën 
  • Waarom discrimineren noodzakelijk is 
10:50 

PAUZE

11:20 

Ethiek van Big Data & AI: de morele risico's onder ogen zien

Prof. dr. Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Techniek aan de TU Delft en hoofdredacteur van Ethiek en Information Technology 

Door de snelle ICT-ontwikkelingen moeten we anders omgaan met de risicobeheersing van Big Data, AI, privacy en security. Zo hebben we te maken met de Nieuwe Europese Algemene Verordening (AVG) die op 25 mei 2018 is ingegaan. Organisaties moeten zorgvuldiger omgaan met hun data en modellen. Hoe ga je zorgvuldig met informatie om en wanneer en aan wie mag je gegevens wel of niet ter beschikking stellen? Daarnaast zijn er constant nieuwe digitale technologieën die om onze aandacht en reacties vragen.  

12:00 

How To Fix a Broken Business: Lessons on Leadership, Risk and Control (Engels gesproken) 

José Hernandez, Author of 'Broken Business', CEO of Ortus Strategies, guest faculty at the Vrije Universiteit Amsterdam 

This session will follows from the book ‘Broken Business: Fraude, crisis en herstel’ and presents the lessons learned from major corporate fraud and misconduct cases. The lecture will provide a proven seven-step process and roadmap for institutionalizing good conduct in business and for addressing problematic areas before they turn into a scandal. 

Raise awareness of the leadership, risk management, and control challenges and issues behind major cases of corporate misconduct. 

  • Understanding the root causes of corporate misconduct 
  • The Empowering Integrity roadmap and leadership framework 
  • Avoid a crisis and learn to the process to institutionalize good conduct in business 
12:40 

LUNCH

13:40 

Sessies ronde 1

U heeft keuze uit 3 verschillende sessies

14:30  KOFFIEPAUZE

15:00 

Sessies ronde 2

U heeft keuze uit 3 verschillende sessies

15:50 Terug naar Theater. Nog even uw focus AAN!
15:55 

FOCUS AAN/UIT

Mark Tigchelaar, breinexpert en auteur

In deze mini-training neemt Mark Tigchelaar, schrijver van de pas uitgekomen bestseller 'Focus AAN/UIT', u mee op een reis door het brein. Hij laat middels een interactieve quiz en voorbeelden zien hoe de hersenen werken en wat risico met ons brein doet. Hierbij verwerft hij u nuttige inzichten. Dit is niet alleen leuk, maar zo leert u ook het managen van uw eigen concentratie en aandacht. Het effect is dat meer bereikt wordt, met minder stress.

16:45 

AFSLUITING EN BORREL